Acasa / Baza Materiala/Simulatoare

Baza Materiala/Simulatoare

SIMULATORUL DE NAVIGAŢIE SI MANEVRA NAVEI

Complexul de Simulare pentru Navigaţie reprezintă un sistem integrat, de ultimă generaţie, aflat în dotarea Universităţii Maritime Constanţa din anul 2004. Este cel mai performant sistem de simulare din domeniul transporturilor, existent în dotarea unei universităţi din România.

Simulatorul poate gestiona simultan 6 nave conduse de către echipe de cart alcătuite din studenţi/cursanţi.
Fiecare navă dispune de un set complet de comenzi, echipamente şi aparatură de navigaţie, ceea ce permite conducerea, pilotarea şi manevrarea acestora în orice zonă maritimă. Practic, fiecare navă îndeplineşte condiţiile tehnice impuse pentru a putea fi omologată ca FMBS (Full Mission Bridge Simulator).

Software-ul care generează informaţiile şi comenzile este identic pentru toate navele care pot fi controlate de către cursanţi.

Diferenţele reale între punţile de comandă sunt date de: sistemul de vizualizare a imaginii mediului înconjurător; numărul de echipamente reale de navigaţie existent pe puntea de comandă; numărul de monitoare pe care este prezentată informaţia necesară conducerii navei.

SIMULATORUL COMPLEX DE NAVIGAŢIE

Simulatorul poate gestiona simultan 13 nave conduse de echipe de cart alcătuite din studenţi.
Fiecare navă dispune de un set complet de comenzi, echipamente şi aparatură de navigaţie, ceea ce permite conducerea, pilotarea, manevrarea acestora în orice zonă maritimă.
Software-ul care generează informaţiile şi comenzile este identic pentru toate navele ce pot fi controlate de studenţi.

SIMULATORUL COMPARTIMENT MAŞINĂ

Universitatea Maritimǎ din Constanţa a achiziţionat în anul 2003 Simulatorul de Maşină upgradat în anul 2010 de Kongsberg Maritime Ship Systems A.S. Norvegia.

Modelul simulatorului se bazează pe o navă tip VLCC (Very Large Crude Carrier) cu motor principal diesel lent, supraalimentat. Modelul motorului principal răspunde dinamic la schimbările din funcţionare şi operare ale modelului navei, iar modelul simulat al navei are un răspuns mutual către modelul motorului principal.

Simulatorul Maşină este proiectat, implementat şi integrat de Kongsberg Maritime Ship Systems A.S. Norvegia. Modelarea simulării are la bază sistemul software OTISS (Operator Training Industrial Simulation Technology System), dezvoltat de SAST (Special Analysis and Simulation Technology Ltd., England). Interfaţa om-maşină este realizată pe baza EMULA Graphic Software Package dezvoltat de Institute of Energy Technology (IFE), Halden, Norway.

Universitatea Maritimǎ din Constanţa organizeazǎ cursuri de pregătire pentru studenţii universităţii (cadeţii mecanici) pentru familiarizarea operaţiunilor de bazǎ în compartimentul maşini, pentru ofiţerii mecanici – familiarizarea operaţiunilor emergency şi defecţiuni – şi pentru funcţiile manageriale (ofiţer I mecanic şi şef mecanic) în optimizarea operaţiunilor, organizarea echipei de cart şi evaluarea cunoştinţelor prin testare.
Pentru a îndeplini toate aceste cerinţe, simulatorul de maşină asigură:
• cursuri de pregătire pentru studenţi, care să aibă ca rezultat formarea profesională la un nivel înalt;
• cursuri pentru reactualizarea informaţiilor pentru ofiţerii şi şefii mecanici;
• cursuri de pregătire pentru operaţiunile efectuate cu instalaţiile mecanice ale navei împreună cu echipamentele auxiliare vitale;
• studii detaliate pentru etape diferite ale procesului de funcţionare a instalaţiilor navei;
• cursuri de pregătire pentru situaţii de erori şi alarme, demonstrarea impactului diferitelor erori şi defecţiuni asupra eficienţei totale a instalaţiilor navei;
• cursuri de pregătire pentru operaţiuni de siguranţă legate de instalaţiile mecanice ale navei şi de mediul înconjurător.

SIMULATORUL GMDSS

Global Maritime Distress and Safety System
Produs de KONGSBERG MARITIME NORVEGIA, achiziţionat de UNIVERSITATEA MARITIMĂ CONSTANŢA în varianta 1 Instructor Station/4 Student Stations in 2000 şi extins la configuraţia 1 Instructor Station/10 Student Stations in 2006, este un software de simulare GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) instalat pe o reţea de calculatoare ultramodernă (2006).

Toate sistemele de comunicaţii şi de navigaţie, sistemele de alertare GMDSS inclusiv procedurile de comunicaţii impuse de IMO STCW 95 (distress, urgenţă, securitate, comunicaţii generale, SAR-Search and Rescue) sunt simulate de Simulator GMDSS Norcontrol Capella 5.1

Este utilizat în procesul de instruire a candidaţilor la obţinerea certfificatului de operator în serviciul mobil maritim şi mobil maritim prin satelit pentru sistemul GMDSS. Cel mai recent audit de certificare a echipamentelor şi cursului GMDSS s-a desfăşurat în luna noiembrie 2009 şi a fost efectuat de compania norvegiană TELENOR GROUP, universitatea primind Certificat de Furnizor Programe de Instruire conform STCW 95.

Top