Skip to content

Outgoing teaching and staff training mobilities

În cazul mobilităților de predare între instituțiile de învățământ superior din statele membre participante la program, ambele instituții trebuie să dețină o Cartă ERASMUS (ECHE) și să aibă încheiat un acord inter-instituțional. Instituția parteneră trebuie să fi fost de acord cu privire la programul de activități care urmează a fi realizate de către profesori înainte de începerea perioadei de mobilitate. În toate cazurile, activitățile personalului care realizează o misiune de primire trebuie să fie integrate în curriculumul instituției de primire.

Personalul care participă la mobilitățile de formare poate fi selectat de către instituțiile de învățământ superior de trimitere sau poate fi invitat de instituția de primire. Ambele instituții vor conveni programul activităților personalului înainte de începerea mobilității.

Mobilitățile de tip STA vor include min. 8 ore de predare pe săptămână (pentru o mobilitate de 5-7 zile).  

Activitățile care pot fi desfășurate în cadrul unei mobilități de tip STT includ perioade de formare practică, ateliere, perioade de documentare cu privire la anumite teme de cercetare, etc.

Criterii generale de selecție:

  • Prezentarea proiectului de program de predare / formare aprobat de partener, cu specificarea duratei în număr de zile de mobilitate efectivă la instituția gazdă;
  • Cunoașterea unei limbi de circulație internațională sau a limbii oficiale a țării de destinație;
  • Fișa de evaluare / autoevaluare a candidaților;
  • În cazul cadrelor didactice, activitatea didactică și de cercetare realizată la UMC;
  • Colaborările științifice și didactice cu instituția gazdă precum și gradul de implicare în procesul de internaționalizare al facultății / departamentului.

La întoarcerea din mobilitate
Pentru a justifica îndeplinirea perioadei de mobilitate, participanții au obligația de a preda următoarele documente:

  • Contractul de misiune (Teaching Agreement sau Training Agreement) semnat și ștampilat în original de instituția de origine și de instituția gazdă;
  • Adeverința de prezență în care se menționează perioada de mobilitate și numărul orelor de predare, dacă este cazul, în original.