Home / Electromecanică / Istoricul facultății de electromecanică

Istoricul facultății de electromecanică

scurt-istoric-bannerÎn 1990 s-a reînființat Institutul de Marină Civilă (H.G.R. 113/06.02.1990, H.G. 102/1992), prin desprinderea Facultății de Navigație și Facultății de Electromecanică și trecerea acestora în subordinea Ministerului Învățământului.

Primul decan al Facultății de Electromecanică Navală a fost prof. Balut Lucian.

Instituția și-a schimbat denumirea în Universitatea Maritimă din Constanța prin H.G. 85/08.02.2000.

Începând cu promoția 1991 absolvenții IMC puteau obține brevetul de ofițer maritim III (punte, mașină, electric). Examenul se organiza separat de examenul de absolvire și se organiza sub egida Inspectoratului de Stat al Navigației Civile.

Facultatea de Electromecanica desfasura in acea perioada doua programe de studii de licenta cu frecventa la doua specializari „Electromecanica” si „Electrotehnica generala”.

In urma procesului de evaluare academica de catre Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare, potrivit art 9 din Legea 88/1993 republicata, specializarile „Electromecanica” si „Electrotehnica generala” au fost reacreditate in anul 2002 dupa constatatea indeplinirii standardelor de calitate obligatorii si criteriilor generale conform legii. (adresa CNEAA nr 1768 din 08.10.2002).

Începând cu anul 2004 eforturile au fost dirijate către diversificarea specializărilor, creșterea numărului de studenți, constituirea unei baze materiale competitive și performante și ocuparea unei poziții de vârf în ierarhia universităților de marină din lume.

In anul 2009 Universitatea Maritima din Constanta a fost evaluata institutional de catre ARACIS primind gradul de „Incredere”. Odata cu acest proces de evaluare a fost evaluata si acreditata specializarea „Electrotehnica ” pentru un numar de 100 de studenti.

Specializarea „Electromecanica Navala” program de studii licenta cu frecventa in limba romana a fost evaluata si acreditata in anul 2011 pentru o capacitate de studenti de 200 de studenti.

Venind in intampinarea personalului navigant fara studii superioare necesare promovarii acestora pe functii la bordul navei, Facultatea a acreditat doua programe de studii cu frecventa redusa in limba romana si anume: „Electromecanica Navala” pentru un numar de 100 de studenti si „Electrotehnica” pentru un numar de 100 de studenti.

Globalizarea activității de transport maritim, internaționalizarea și standardizarea limbajului de comunicare la bordul navelor în condițiile echipajelor multinaționale a condus la nevoia de organizare a specializării „Electromecanică Navală” în limba engleză. Specializarea Electromecanica Navala –program de studii licenta cu frecventa in limba engleza a fost acreditata conform Rapoartelor de validare de Consiliul ARACIS din 30.09.2010 pentru un numar de 30 de studenti si apoi reacreditata cu scopul cresterii capacitatii scolare in anul 2014 pentru un numar de 100 de studenti.

In anul 2011 a fost acreditata specializarea „Ingineria si protectia mediului in industrie” program de studii licenta cu frecventa in limba romana pentru un numar de 90 de studenti iar in anul 2014 a fost acreditata specializarea „Tehnologii si sisteme de telecomunicatii” program de studii licenta cu frecventa in limba romana pentru un numar de 50 de studenti.

În decembrie 2011 Universitatea Maritimă din Constanța a înființat o filială în cadrul Universității Caspice de Tehnologii și Industrie din Aktau, Republica Kazahstan. Specializarea Electromecanica Navala a fost autorizata provizoriu si a functionat ca program de studiu in anul universitar 2012/2013.

Începând cu anul universitar 2013-2014 UMC a înmatriculat 74 de studenți nigerieni la studii universitare de licență, specializarea Electromecanică Navală în limba engleză.

Având în vedere cerințele legale de instruire și certificare a personalului navigant maritim în conformitate cu prevederile Convenției STCW, universitatea organizează pachetele de cursuri de siguranță maritimă în colaborare cu Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pe baza unui acord încheiat anual.

Top