Procesele de iniţiere, aprobare, monitorizare şi evaluare periodică a programelor de studiu sunt parte integrantă a sistemului de management al calităţii din Universitatea Maritimă din Constanța.
Regulamentul privind iniţierea, aprobarea, monitorizarea şi evaluarea periodică a programelor de studii aprobat de Senatul Universitar
CEAC stabileşte cadrul general, conţinutul şi etapele activităţilor privind iniţierea, aprobarea, monitorizarea precum şi evaluarea periodică a programelor de studii universitare de licenţă şi masterat, de la învăţământul IF si IFR din Universitatea Maritimă din Constanța.
Monitorizarea programelor de studiu are ca scop îmbunătăţirea ofertei educaţionale, prin adaptarea acestora la cerinţele şi realităţile mediului socio-economic, în concordanţă şi cu Nomenclatorul naţional de domenii de studii universitare de licenţă.
Prin iniţierea, monitorizarea şi evaluarea periodică a programelor de studii universitare de licenţă şi master, precum și a planurilor de învăţământ şi a fişelor disciplinelor se urmăresc:
- asigurarea sistemului de competenţe necesare precum si asigurarea compatibilităţii structurii curriculare de la programele de studii din Universitate cu cele ale unor universități din Europa, ca element important pentru recunoaşterea diplomelor noastre în ţările Uniunii Europene;
- îmbunătăţirea corelării planurilor de învăţământ cu fişele disciplinelor şi evitarea suprapunerilor tematice redundante.
Conţinutul disciplinelor, precum şi existenţa unei discipline în planurile de învăţământ sunt condiţionate de feedback-ul studenţilor. Acesta se obţine la finalizarea fiecărei discipline, în conformitate cu procedura aferentă şi este supus analizei în cadrul şedinţelor de departament şi în Consiliul Facultăţii, fiind adus la cunoştinţa Comisiei de evaluare şi asigurare a calităţii pe facultate.