Home / Prezentare sistem de energii regenerabile

Prezentare sistem de energii regenerabile

In cadrul proiectului “Instalatie complexa cu surse diferite de energii regenerabile cu functionalitate on si off-grid in scopul analizei calitatii energiei electrice intr-o retea de tip smart-grid” cod CPV 31682000-0, acronim HORESEC, a fost realizat la Baza Nautica a Universitatii un sistem combinat de energii regenerabile eolian-fotovoltaic-motogenerator. Sistemul a fost in intregime proiectat si realizat la UMC in scopul testarii combinate a eficientei functionarii in mod on-grid si off-grid.

Generatorul fotovoltaic este compus din 21 panouri fotovoltaice policristaline totalizand 5000w, care alimenteaza direct un invertor on grid de tip Sunny Tripower de 5,5kW tip STP 500TL-20 produs de SMA , si furnizeaza in mod normal energie in ret eaua trifazata a UMC. Acest invertor lucreaza impreuna cu un sistem de trei invertoare off-grid Sunny Island 4.4M-12 de 3,5kW fiecare, permitand astfel functionarea in sistem trifazat in mod on-grid si off-grid. Managementul intregului system de invertoare este realizat de primul invertor Sunny Island din partea stanga, care este configurat ca Master.


Descarcă descrierea completă

Generatorul eolian este o turbina de 3 kW/220 V de la Bornay (Spania) , care poate sa lucreze fie cu un controller de baterii pentru BMZ battery bank, fie cu un invertor on grid trifazat, caz in care poate furniza energie in reteaua trifazata. Turbina eoliana este amplasata pe un stalp de 12m inaltime si este situata in apropierea unei statii meteorologice profesionale executata de Logotronic  si care furnizeaza valoarea vitezei si directiei vantului cu mare precizie, in scopul analizelor de randament al turbine eoliene.


Pentru varianta off grid s-a optat pentru un banc de baterii  Li-Ion produs de  firma BMZ, cu tensiunea nominala de 55.5 Vcc si lucrand intre 61.5 V si 45V, cu capacitate de stocare nominala de 6,74 kWh si utilizabila de 5.5 kWh.




Sistemul a fost completat cu pila de combustie de la NEDSTACK care furnizează maxim 6,7 kW energie electrică (curent continuu) prin compunerea hidrogenului cu oxigenul din aer rezultând apa, deci nu degajă gaze cu efect de seră; hidrogenul este obținut în perioadele în care energia furnizată de turbină eoliană/panourile fotovoltaice este în exces. Hidrogenul este produs cu electrolizorul și stocat la presiune joasă (max 0,4 MPa) în sistemul de 3 butelii. Sistemul de pilă de combustie s-a proiectat ca variantă staționară dar și ca variantă mobilă, pentru utilizarea sa ulterioară ca propulsie pentru ambarcațiuni ecologice.





Metanizatorul de producție românească, încearca sa rezolve una dintre problemele arzatoare ale zilei, și anume efectul de sera produs de gazele de evacuare ale echipamentelor care ard combustibili fosili. Dispozitivul, produce metan, utilizând catalizatori speciali, neconsumabili. Pentru producerea metanului se utilizează hidrogenul produs așa cum am descris anterior, și bioxidul de carbon de la evacuarea motorului diesel. Metanul reprezintă o variantă mult mai sigură de stocare față de hidrogen. Metanizatorul a fost produs în cadrul proiectului Horesec, de către colectivul condus de Dr.chim. Ionel BALCU de la Institutul Național De Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată Timișoara.

Top