Acasa / Anunturi / Comunicat de presa adunare BSAMI

Comunicat de presa adunare BSAMI


Universitatea Maritimă din Constanța a participat marți, 21 aprilie 2020, la adunarea generală a Asociației Instituțiilor de Marină de la Marea Neagră (BSAMI). Asociația reunește 10 universități maritime din România, Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia și Ucraina.

În contextul restricțiilor impuse la nivel global de declararea pandemiei, întâlnirea reprezentanților instituțiilor membre s-a desfășurat în sistem online, prin utilizarea mijloacelor de comunicare digitale.

Pe ordinea de zi s-a aflat schimbul de bune practici în ceea ce privește organizarea cursurilor și examinărilor în regim online. Starea de urgență actuală a grăbit digitalizarea proceselor de învățământ și folosirea tehnologiilor moderne în scopul creșterii gradului de conectivitate în relațiile interinstituționale oficiale. Universitățile sunt astăzi obligate să țină pasul cu progresul tehnologic și să asigure procese didactice în deplin acord cu standardele de calitate impuse la nivel național și internațional.

S-au discutat, de asemenea, variate propuneri pentru viitoarele proiecte pe care membrii asociației le vor implementa în comun. O astfel de propunere ambițioasă vizează conectarea simulatoarelor și aplicațiilor virtuale într-o platformă de instruire aflată la dispoziția tuturor instituțiilor membre. Inițiativa este cu atât mai importantă, cu cât activitățile de pregătire practică și lucrările de laborator sunt limitate în contextul unui învățământ în regim online.

Membrii BSAMI au decis, de asemenea, organizarea unei conferințe științifice dedicate integral studenților, cu tema Viitorul învățământului de marină în era digitalizării. Evenimentul se va desfășura tot în sistem online și va fi organizat de Universitatea Maritimă din Constanța în cursul lunii mai. Vor contribui cu lucrări studenți de la toate instituțiile membre ale asociației.
Seria întâlnirilor virtuale inițiate de BSAMI și conferința studențească online organizată de UMC dovedesc că digitalizarea este un proces ireversibil, care ne va modela activitatea și pe viitor, astfel încât să rămânem racordați la progresele tehnologice care afectează în mod semnificativ toate sectoarele economiei.

 

RECTOR,
Prof. univ. dr. ing. Violeta-Vali CIUCUR

Top