Acasa / Event / Clubul celor 3R – Reduce, Refolosește, Reciclează

Clubul celor 3R – Reduce, Refolosește, Reciclează

Nov
24

 

Eveniment organizat de universitate prin studenții de la Facultatea de Electromecanică navală, specializarea Ingineria și protecția mediului în industrie, în parteneriat cu un grup de inițiativă de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanța

 

Clubul celor 3R – Reduce, Refolosește, Reciclează

Perioada de desfasurare:: 24.11-25.11.2022

Scopul activității:

Cum poți Reduce, Reutiliza și Recicla în viața cotidiană?

Crearea unui club de lucru care are ca scop dezvoltarea unor abilități practice ale tinerilor prin educarea lor în spiritul celor 3 concepte durabile.

 

Descrierea activității

Clubul celor 3R – Reduce, Refolosește, Reciclează se va organiza ca un camp de 2 zile pe durata cărora tinerii vor aplica cele 3 principii de reducere-refolosire-reciclare în viața de zi cu zi, realizând obiecte utile din materiale reciclate.

Primul R din cei 3 este Reducere. A reduce înseamnă a produce cât mai puține materiale de aruncat. Al doilea R este Refolosește. Alege oriunde și oricând ambalaje care se pot refolosi: sticla în locul PET-urilor, carton, hârtie, material textil în locul materialului plastic. Al treilea R este Reciclează. După ce vei termina produsele îmbuteliate în sticlă, vei duce sticla la coșul special amenajat știind cu siguranță ca aceasta va fi transformată într-un alt recipient funcțional. Vei face același lucru și cu cutia din carton și cu punga din hârtie.

Activitatea constă în realizarea unor produse din materiale reciclate și prezentarea lor finală într-o expoziție. Produsele realizate din materiale reciclate vor avea ca materie de bază PET-urile, dozele de Al, cauciucurile auto uzate și paleții de lemn. Se vor realiza produse de utulitate publică și casnică ce vor constitui obiectul unei expoziții intitulate Cei 3R – Reduce, Refolosește, Reciclează. Cu produsele realizate se va crea în universitate și în liceu un loc amenajat și alimentat în sistem continuu, pentru opinia publică, cu obiecte realizate din materiale reciclate și care va purta logo-ul 3R-PENTRU UN MEDIU MAI CURAT!

 

Descrierea parteneriatului

Grupurile de lucru se vor organiza într-un câmp de creație și vo fi două: 15 studenți de la specializarea Ingineria și protecția mediului în industrie din cadrul Universității Maritime din Constanța și 15 elevi de la clasa a XI-a și a XII-a de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanța. Studenții vor forma ateliere mixte de creație cu liceenii. Aceștia se vor deplasa in-situ pentru colectarea materialelor ce urmează a fi reciclate: pet-uri, plastic, doze din metal, deșeuri metalice, deșeuri lemnoase, deșeuri din cauciuc uzat, etc. Deplasarea se va realiza în localitate și în afara localității. Grupurile vor transporta materialele ce urmează a fi reciclate cu mijloace speciale de transport. Împreună vom realiza grupuri mixte de lucru, în funcție de materialul reciclat și tehnologia de reciclare a acestuia. Duarata de realizare a acestor produse va fi de 2 zile.

Program activitate:

  • Ziua 1: întâmpinarea participanților la sediul universității și formarea grupurilor pentru vizitarea unei unități de reciclare deșeur; prânz; lucru în cadrul atelierelor;
  • Ziua 2: finalizarea produselor din materiale reciclate; expoziție; festivitate de premiere.
Top