Activitatea 7, organizată de către universitate prin studenții de la Facultatea de Electromecanică navală, specializarea Ingineria și protecția mediului în industrie în parteneriat cu: un grup de inițiativă de la Liceul „Miron Costin” din Constanța
Se va desfășura între: 27.04.2020 – 28.04.2020
Scopul activității
Cum poți Reduce, Reutiliza și Recicla (3R) în viața ta cotidiană?
Crearea unui club de lucru care are ca scop dezvoltarea unor abilități practice ale tinerilor prin educarea lor în spiritul celor 3 concepte durabile.
Descrierea activității
Clubul „Cei 3 R – Reduce, Refoloseşte, Reciclează” se va organiza ca un camp de 2 zile pe durata cărora tinerii vor aplica cele 3 principii de reducere-refolosire-reciclare în viața de zi cu zi, realizând obiecte utile din materiale reciclate.Primul R din cei 3 este Reducere.
A reduce înseamnă a produce cât mai puține materiale de aruncat. Al 2 lea R este Refoloseşte. Alege oriunde și oricând ambalaje care se pot refolosi: sticla în locul PET-urilor, carton, hârtie, material textil în locul materialului plastic. Al 3 lea R este Reciclează.
După ce vei termina produsele îmbuteliate în sticlă, vei duce sticla la coșul special amenjat știind cu siguranță că aceasta va fi transformată într-un alt recipient funcțional. Vei face același lucru și cu cutia din carton și cu punga din hârtie.
Activitatea constă în realizarea unor produse din materiale reciclate și prezentarea lor finală într-o expoziție.
Produsele realizate din materiale reciclate vor avea ca materie de bază PET-urile, dozele de Al, cauciucurile auto uzate și paleții din lemn. Se vor realiza produse de utilitate publică și casnică care vor constitui obiectul unei expoziții intitulate „Cei 3 R – Reduce, Refoloseşte, Reciclează”.
Cu produsele realizate se va crea in universitate și în liceu un loc amenajat și alimentat în sistem continuu, pentru opinia publică, cu obiecte realizate din materiale reciclate și care va purta logo-ul „3R-PENTRU UN MEDIU MAI CURAT!”
Număr beneficiari direcți: 30 elevi și studenți
Descrierea parteneriatului
Grupurile de lucru se vor organiza într-un câmp de creație și vor fi două: 15 studenți de la specializarea Ingineria și protecția mediului în industrie din cadrul Universității Maritime Constanta și 15 elevi de la clasa a 11 a și a 12 a de la Liceul „Miron Costin ”din Constanța. Studenții vor forma ateliere mixte de creație cu liceenii. Aceștia se vor deplasa in-situ pentru colectarea materialelor ce urmează a fi reciclate: pet-uri, plastic, doze metal, deșeuri metalice, deșeuri lemnoase, deșeuri din cauciuc uzat, etc. Deplasarea se va realiza în localitate și în afara localității. Grupurile vor transporta materialele ce urmează a fi reciclate cu mijloace speciale de transport. Împreuna vor realiza grupuri mixte de lucru, în funcție de materialul reciclat și tehnologia de reciclare a acestuia. Durata de realizare a acestor produse va fi de 2 zile.
Program activitate:
- Ziua 1 – intampinarea participantilor la sediul universitatii si formarea grupurilor pentru vizitarea unei unitati de reciclare deseuri; masa; lucru pe ateliere; in caz de forta majora activitatile se desfasoara online;
- Ziua 2 – finalizarea produselor din materiale reciclate; expozitie; festivitate de premiere; in caz de forta majora activitatile se desfasoara online.