Acasa / Event / Curs Erasmus+ Citizen Media

Curs Erasmus+ Citizen Media

Apr
5

În perioada 30 martie  – 5 aprilie 2023, Universitatea Maritimă din Constanța a fost gazda a peste 25 de tineri din Germania, Spania, Ungaria și România dornici să devină ambasadori Citizen Media. Activitățile desfășurate au inclus lecții teoretice, workshopuri demonstrative precum și activități practice inițiate de partenerii proiectului Erasmus+ CiMe – Integrating Citizen Media into daily Youth Work for empowering Youths with Fewer Opportunities in Digital Citizenship.

Prima zi a fost dedicată managementului și planificării activităților. Cu această ocazie, rprezentanții organizațiilor specializate în producție media (Arbeitskreis Ostviertel și Offener TV-Kanal Bielefeld, Germania) și organizațiile de tineret (Asociación Muchachos Ciudadescuelas de Formación Sociocultural din Spania, Asociatia TEAM4Excellence din Constanța și Kulturalis Kapcsolatokert Alapitvany din Ungaria) au validat programul de training și au agreat asupra oportunităților prin care fiecare participant va utiliza și face vizibile rezultatele obținute.

Pe durata cursului, tinerii au învățat despre modul în care rețelele sociale și media în general pot fi utilizate pentru a se angaja pozitiv, critic și competent în mediul digital. Ei și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și creație, au experimentat diverse forme de participare socială și au format povești din cinci imagini. Participanții au sugerat idei despre diferite tipuri de conținut care ar putea fi folosite pentru a crește gradul de conștientizare a tinerilor cu privire la media: pro și contra rețelelor de socializare, răspândirea știrilor false, identitatea online și efectele dezinformarii. Tinerii au intervievat diferite persoane, au făcut fotografii, au scris și au filmat pentru a contribui la următorul număr al revistei CiMe.

Dorind să îi aducem aproape de profesionști, cea de-a treia zi a fost dedicată vizitei la sediul Focus Press. Astfel, participanții au asistat la filmarea unui interviu și au aflat direct de la experți care sunt etapele de urmat pentru producția de emisiuni video.

Pentru certificarea și validarea rezultatelor învățării, participanții s-au înrolat la cursul online Citizen Media dezvoltat în cadrul proiectului. Ei s-au întrecut în a-și demonstra abilitățile îmbunătățite de cetățenie digitală și competențele de creare de conținut. Premiul pentru cel mai bun scor obținut a fost câștigat de o tânără din echipa Germaniei iar premiul pentru cel mai rapid certificat downloadat a fost obținut de o tânără din Constanța.

Cursul a fost conceput în jurul ideii cheie de a folosi tehnologia media modernă pentru a învinge situațiile riscante care pot apărea și chiar pentru a-și forma o carieră în acest domeniu. Astfel, prin educație în context internațional, activitatea desfășurată contribuie la îndeplinierea principalului obiectiv al proiectului „CiMe”  – Integrarea Citizen Media în activitatea zilnică a tinerilor.

Top