Pregătirea pentru meseria de navigator cuprinde o etapă de acumulare a cunoștințelor teoretice și practice, urmată de obținerea carnetului de marinar și de efectuarea unui stagiu de practică la bordul navelor comerciale.
Potrivit reglementărilor în vigoare, impuse de Convenția Internațională privind Standardele de Pregătire a Navigatorilor, Brevetare/atestare și Efectuare a Serviciului de Cart (Codul STCW), este obligatoriu ca studenții să desfășoare 12 luni de cadeție la bordul navei pentru a putea obține brevetul de ofițer.
Pentru a facilita accesul studenților la flota maritimă mondială, Universitatea Maritimă din Constanța a încheiat peste 30 de acorduri cu agenții de crewing, intermediare ale celor mai renumiți armatori din domeniu, și a organizat în mod regulat sesiuni de informare și recrutare în colaborare cu acestea.
Suplimentar, prin programul de mobilități ERASMUS+, studenții sunt sprijiniți să efectueze stagiul de practică, beneficiind inclusiv de o bursă lunară de 720 euro. Din anul 2007, de la debutul programului de mobilități ERASMUS în universitate, peste 100 de studenți au primit anual burse pentru desfășurarea practicii ambarcate pe nave aparținând unor companii de shipping din Germania, Franța, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Grecia sau Cipru.
În cazul mobilităților de plasament la bordul navelor selecția finală revine companiei de shipping, după testarea cunoștințelor de specialitate ale candidaților. Studenții pot opta pentru obținerea unei burse ERASMUS+ după absolvirea primului an de studii universitare.
Avantajele mobilităților desfășurate prin programul ERASMUS+ sunt multiple: obținerea unui sprijin financiar pentru tinerii studenți aflați la început de carieră, însușirea și aprofundarea competențelor obligatorii pentru obținerea brevetului de ofițer, acumularea experienței legate de activitatea în echipaje mixte, multiculturale, unde adaptarea și comunicarea eficientă sunt indispensabile. Experiența internațională și completarea cu succes a unui stagiu de plasament ERASMUS+ vor constitui un atu în cadrul viitoarelor interviuri de angajare.
Universitatea Maritimă din Constanța oferă pregătire în domeniul transportului maritim și în domenii conexe – inginerie economică, tehnologii și sisteme de telecomunicații, ingineria și protecția mediului în industrie, energetică.
Pe plan internațional, UMC a asumat un rol activ în asociațiile de profil, dezvoltând relații de cooperare și consultanță cu entitățile relevante din domeniul maritim.