Acasa / Anunturi / UMC aniversează 31 de ani de la înființare

UMC aniversează 31 de ani de la înființare

Universitatea Maritimă din Constanța va aniversa sâmbătă, 6 februarie, 31 de ani de la înființare.

De la începuturile sale și până în prezent universitatea s-a aflat în permanență pe un trend ascendent. Astfel, dacă în 1990 UMC avea un număr relativ mic de studenți înmatriculați la cele două facultăți nou înființate, în prezent cifra de școlarizare este de trei ori mai mare. Tot mai mulți tineri au ales Universitatea Maritimă din Constanța, hotărâți să îmbrățișeze o carieră în domeniul marinei comerciale.

În pas cu exigențele pieței muncii, Universitatea Maritimă din Constanța s-a dezvoltat pe orizontală, completând specializările care vizau exclusiv transportul maritim și exploatările navale cu specializări din domeniul electronicii și telecomunicațiilor, ingineriei și protecției mediului sau al managementului în transporturi.

Astăzi UMC este o universitate tehnică, recunoscută ca atare, cu preocupări și, deopotrivă, cu rezultate notabile în ceea ce privește pregătirea practică a studenților, prin intermediul unor laboratoare și simulatoare de ultimă generație, sau derularea unor proiecte de cercetare de amploare. Menționăm aici proiectul HORESEC – Holistica impactului surselor regenerabile de energie asupra mediului și climei, platforma de tip Virtual Cyber Range (VTCyberEDU) dezvoltată în cadrul centrului de excelență în securitate cibernetică maritimă al UMC, sau platforma virtuală de telemedicină menită să faciliteze acordarea primului ajutor sau sprijin medical personalului navigant.

Prin proiectele de mobilitate ERASMUS+ și prin proiectul ROSE – Construiește alături de noi! studenții aflați la început de drum beneficiază de burse de studii și practică la bordul navei, precum și de consiliere în cariera pe care și-au ales-o.

UMC s-a integrat în comunitatea maritimă internațională, devenind membru marcant în două organizații de renume: Asociația Internațională a Universităților de Marină (IAMU) și Asociația Instituțiilor de Marină de la Marea Neagră. Universitatea Maritimă din Constanța a deținut președinția celor două organizații în 2012-2013, respectiv 2016, iar reprezentanții săi au fost membri în comitetele de conducere sau grupurile de lucru constituite la nivelul acestora.

Obiectivele pe care UMC și le-a fixat pentru viitor continuă dezvoltarea verticală și orizontală a instituției. Printre acestea se numără participarea la consorții internaționale, dezvoltarea unor programe cu dublă diplomă în parteneriat cu universități renumite în domeniu, demararea unor proiecte de cercetare majore integrate pe axe de interes și consolidarea poziției de furnizor de pregătire în domeniul poziționării dinamice în industria offshore.

 

RECTOR,

Prof. univ. dr. ing. Violeta-Vali CIUCUR

Top