Acasa / Event / Conferinta Bridging Academia 2

Conferinta Bridging Academia 2

May
4

Cu prilejul finalizării activităților proiectului Erasmus+ Innovative SOft SkilLs to Maritime Education and Training – iSOL-MET, Universitatea Maritimă din Constanța a găzduit vineri, 4 Mai 2023 conferința “Bridging Academia with Industry”.

La eveniment au participat peste 50 de reprezentanți de top din mediul academic și din industrie, printre care delegații internaționale ale partenerilor Erasmus+.

În deschiderea evenimentului, după discursul de bun venit adresat de Rectorul Universității Maritime din Constanța Dna Prof Univ Dr Violeta CIUCUR, participanții au asistat la prezentarea “Skills for the new blue economy” susținută online de Dna Andreea STRACHINESCU, Şef de unitate a Comisiei Europene, Direcția Generală Afaceri Maritime și Pescuit.

Au urmat expunerile rezultatelor proiectului iSOL-MET constând în cursuri de aptitudini pentru grupuri multidisciplinare, un set de studii de caz, orientări pentru utilizarea studiilor de caz ca material de instruire pentru dezvoltarea abilităților soft, însoțite de expunerea instrumentelor de evaluare a competențelor transversale ale studenților și profesioniștilor din domeniul maritim. Aceste materiale educaționale au fost dezvoltate pe parcursul a trei ani de către o echipă multidisciplinară de cercetători coordonați de către Prof Dr. Maria B. Lekakou, expert în economie maritimă la Departamentul de Transport, Comerț și Transport al Universității Aegean (Grecia). Din echipa de proiect au fost prezente cadre didactice de la Universitatea Maritimă din Consatanța (Romania), Academia Navala Nikola Vaptsparov din Varna (Bulgaria), Universitatea Piri Reis (Turcia), Politehnica din Szczecin (Polonia), PPP Learn (Grecia), și nu în ultimul rând experții în comunicare de la Conferința Regiunilor Maritime Periferice (Belgia).

Dorind să facem cunoscute inițiativele de la nivel European în care profesorii de la Universitatea Martitimă din Constanța contribuie cu profesionalism și determinare, conferința a continuat cu expunerea “SkillSea”, prezentata de Dl Prof Dr Remus Zagan și proiectul „Blue Generation” prezentat de Conf Univ Dr Nicoleta Acomi.

În cea de-a doua parte a evenimentului, după pauza de prânz, participanții reuniți în sala de conferințe au discutat cu privire la tendințele viitoare din educația și formarea maritimă. În mod special, reprezentanții angajatorilor au subliniat nesecitatea dezvoltării competențelor transversale cum ar fi lucru în echipe multiculturale, leadership, gestionarea emoțiilor, precum și managementul timpului. Împreună au identificat așteptările reciproce ale universităților și industriei, concluzionând asupra necesității de organizare a unor întâlniri regulate care pot conecta cele două părți în beneficiul studenților, bineînțeles. Nu în ultimul rând, profesioniștii prezenți, printre care și absolvenți ai Universității Maritime, și-au exprimat interesul pentru a participa la întâlniri cu studenții din anii I și II pentru a le împărtăși din experiență și a le îndruma pașii către o carieră de succes.

Agenda Conferinței

Top