Header Image
Acasa / SAS-UMC / Activități SAS UMC

Activități SAS UMC

A șasea ediție a Zilei carierei albastre, 24 noiembrie 2023

Pe 24 noiembrie 2023 Universitatea Maritimă din Constanța a organizat cea de-a șasea ediţie a „Blue Career Day – Ziua Carierei Albastre” dedicată studenților și elevilor constănțeni. Evenimentul este o dezbatere anuală ce își propune să crească gradul de cunoaștere asupra posibilităților de angajare în domeniul economiei albastre și în sectoarele conexe: transportul maritim, turismul […]

Competiție de idei, 22 Noiembrie 2023

Pe 22 noiembrie 2023, Universitatea Maritimă din Constanța a fost gazda unei noi ediții a “Competiției de idei”, ca urmare a finalizării cursurilor de Manager de platforme de Social Media. La eveniment au fost prezenți atât studenți cât și invitați din afara universității. Participantii la sesiunile de curs de Manager de Social Media au expus […]

Workshopuri pentru viitorii manageri de platforme de Social Media, 13-22 noiembrie 2023

In perioada 13-22 noiembrie 2023, echipa SAS-UMC a organizat o serie de workshopuri pentru Manageri de Social Media. Participanții au învățat să utilizeze instrumente de lucru și au aflat exemple practice de utilizare a platformelor de social media pentru promovarea produsului/ serviciului/ afacerii. Activitatea a fost co-finanțată din Fondul de Dezvoltare Institutională alocat de Ministerul […]

Noaptea Cercetătorilor Europeni, 29 septembrie 2023

La data de 29 septembrie 2023, echipa SAS a luat parte la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni un program creat de UE pentru a sprijini cercetătorii și inovatorii. Evenimentul este conceput pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la carierele științifice și pentru a stimula recunoașterea publică a muncii cercetătorilor. Evenimentul a fost o șansă […]

Căpitan pe Nava viitorului!, 6 aprilie 2023

Reprezentanții Consiliului executiv al SAS-UMC împreună cu studenții voluntari din Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța au realizat o amplă campanie de informare cu privire la cea de-a cincea ediție a concursului „Căpitan pe Nava viitorului”, finanțat de Ministerul Educației. Astfel, la data de 7 aprilie 2023, un număr de peste 50 de elevi […]

Curs de fotografie, 30 martie – 5 aprilie 2023

Echipa studenților SAS a fost selectată să participe la un curs Erasmus care s-a desfașurat la sediul UMC în perioada 30 martie – 5 aprilie 2023. Cei peste 25 de tineri din Germania, Spania, Ungaria și România dornici să devină ambasadori Citizen Media, au învâțat să foloească tehnologia media modernă pentru a învinge situațiile riscante […]

Activitati anterioare

Competitia de proiecte, 17 Noiembrie 2022

Pe 17 noiembrie 2022, Universitatea Maritimă din Constanța a fost gazda unei noi ediții a “Competiției de proiecte”, ca urmare a finalizării cursurilor de educație financiara. În cadrul acesteia au participat atât studenți cât și invitați din afara universității. Evenimentul a fost alcătuit din mai multe activități printre care: prezentarea proiectului Erasmus+ , expunerea ideilor de afaceri ale studenților, dezbaterea pe tema digitalizării educației.

La finalul evenimentului, în urma deciziei juriului a fost desemnată câștigătoare o studentă din anul 3 de la specializarea Inginerie economică. Conceptul ei s-a bazat pe oferirea unei soluții de actualitate pentru transportul mărfurilor de mare tonaj cu ajutorul tirurilor electrice.

Această activitate a adus din nou în rândul studenților spiritul competitiv și a ajutat la dezvoltarea, educarea și atingerea tuturor obiectivelor propuse pentru a consolida o carieră de succes.


Cursul de educatie financiara, 2-16 Noiembrie 2022

În perioada 2-16 noiembrie 2022, SAS-UMC a oferit studenților un curs de Educație Financiară, unde participanții au înțeles de ce este nevoie de educație financiară și au fost ajutați să pregătească propuneri de proiecte de antreprenoriat cu scopul de a investi “banii” într-un mod cât mai eficient.

Cursurile au fost organizate cu scopul de a dezvolta competențele antreprenoriale și pentru a afla care sunt cele mai frecvente greșeli financiare care ar trebui evitate. Ele au fost divizate în 4 ședințe de curs, susținute de către un profesor cu experiență în domeniul economic dornic să le susțină ideile de afaceri și de a le perfecționa pentru a ajunge rezultate cât mai bune.

La începutul cursurilor studenții au fost împărțiți în echipe, fiecare student având un anumit rol în echipa pentru a optimiza planurile de afaceri. Acest exercițiu a ajutat studenții la dezvoltarea competențelor legate de comunicare și de buna organizare a sarcinilor de lucru.


Intalnirea cu Cristian Matei, 28 Octombrie 2022

În data de 28 octombrie 2022, Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul Universității Maritime Constanța a organizat o conferință antreprenorială avandu-l ca invitat special pe antreprenorul Cristian Matei, fondatorul “Bubble Waffles” și investitor în afaceri imobiliare.

Acesta a purtat o discuție liberă cu aproximativ 30 de studenți ce i-au adresat întrebări legate atât de lumea afacerilor cât și de secretele care au stat la baza succesului său. Spre finalul evenimentului, organizatorii au realizat împreună cu antreprenorul o tombolă cu premii surpriză pentru a motiva spiritul viitorilor antreprenori.

Prin acest mod, SAS-UMC a atins unul dintre obiectivele principale ale proiectului și anume acela de a aduce în fața studenților și elevilor un exemplu concret de om de succes pentru a-i motiva în alegerea unui potențial drum în viață.


Tabără de antreprenoriat, 8-11 octombrie 2021

SAS-UMC a organizat la Predeal în perioada 8-11 octombrie 2021 o tabară de antreprenoriat pentru 20 de studenți și masteranzi dornici să învețe metode și tehnici de eficientizare a firmei.

Sub coordonarea trainerului Louis Doru Havriliuc, reprezentatul în România al celui mai performant simulator de business educațional, participanții au experimentat educația non-formală de afaceri prin jocuri și simulări.

Ei au analizat tendințele economice și industriale pentru alcătuirea strategiei unei firmei, au luat decizii de preț și de promovare a vânzărilor si au investit în domeniile de producție. Toate acestea au fost posibile in cadrul Simulatorului de Business CESIM”.

În acest mod, Universitatea Maritimă din Constanta, aduce la îndeplinire unul dintre obiectivele instituționale din Planul Strategic de dezvoltare, asigurând educația complementară în domeniul comunicării, antreprenoriatului, marketingului, precum și al dezvoltării în carieră.

https://cmu-edu.eu/blog/events/tabara-de-antreprenoriat/

Noaptea Cercetătorilor Europeni, 24 septembrie 2021

Pe 24 septembrie 2021 am luat parte la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni care face parte din Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, un program creat de UE pentru a sprijini cercetătorii și inovatorii. Evenimentul este conceput pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la carierele științifice și pentru a stimula recunoașterea publică a muncii cercetătorilor. Evenimentul a fost o sansă uimitoare pentru echipa SAS să întâlească tineri interesați să afle mai multe despre oportunitățile de antreprenoriat.

Pentru cei aproximativ 300 de elevi care au participat la eveniment, echipa SAS a realizat o inițiere în Astronomie și Navigație Astronomică prin prezentarea instrumentului de măsurare a înălțimii aștrilor – sextantul. Tinerii au aflat despre principiile generale de utilizare a sextantului, procedurile de reglaj ale instrumentului, și au învățat terminologia de navigație: înălțime a unui astru, navisfera,  (Soare, Lună, Planetă, Stele).

Participanții au avut ocazia de a analiza sextantul, de a observa elementele constructive și de a încerca să efectueze o măsurătoare. De asemenea, s-au prezentat și cele două metode de măsurare – de la orizont și de la astru.

https://cmu-edu.eu/blog/events/noaptea-cercetatorilor-europeni-opening-up-science-24-septembrie-2021/

Ateliere de lucru pentru scriere de proiecte

În urma campaniei de recrutare s-au format cinci echipe care au lucrat timp de o lună sub coordonarea cadrelor didactice din UMC pentru a pregăti cereri de finanțare.

Propunerile de proiecte au fost pregătite pe parcursul a 11 workshopuri în care participanții și-au dezvoltate abilitățile de manager de proiect. Echipele au fost coordonate începând de la ideea de proiect, pe parcursul elaborării obiectivelor, a planului de activități, pentru monitorizarea riscurilor și până la întocmirea propunerii financiare.

Întâlnirile s-au defășurat pe platforma ZOOM utilizată în parteneriat cu Asociația TEAM 4 Excellence, Centrul de promovare a Carierelor Albastre și Centrul Național de Promovare a Transportului Intermodal.

https://trainingclub.eu/project/student-entrepreneurial-society/


Competiție de proiecte, 22 Noiembrie 2021

La data de 22 Noiembrie 2021, SAS-UMC a organizat competiția de proiecte de antreprenoriat. La competiție au participat 21 de persoane. Cele 5 echipe au prezentat 5 idei de proiecte. In urma evaluării ideilor de proiect de antreprenoriat, comisia alcatuită din antreprenori și mediul de afaceri a acordat 3 premii pentru stimularea competitivității.

Propunerile de proiecte au inclus: organizarea de cursuri de contabilitate, concursuri de proiecte de antreprenoriat, activități de analiză psihologică, seminarii în care să fie invitați absolvenți UMC care sunt acum antreprenori.

Proiectul câstigator își propune să mobilizele studenți dar și elevi din liceele constănțene care să participe la 5 workshopuri susținute de antreprenori recunoscuți în diferite domenii de activitate.

Juriul a apreciat atât activitățile propuse, implicarea studenților în organizare, dar și riscurile care pot afecta implementarea unui proiect. Echipa câștigătoare este formată dintr-un student din anul I de la Specializarea Telecomunicații și un student din anul III de la Inginerie și Management în Transporturi.

https://cmu-edu.eu/sas-umc/

Căpitan pe Nava viitorului! 24 noiembrie 2021

Reprezentanții Consiliului executiv al SAS-UMC împreună cu studenții din Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța au realizat o amplă campanie de informare cu privire la cea de-a treia ediție a concursului „Căpitan pe Nava viitorului”, finanțat de Ministerul Educației.

Astfel, la data de 24 noiembrie 2021, un număr de 48 de elevi de liceu și 13 studenți din UMC au intrat în competiția pentru titlul de “Căpitan pe nava viitorului!”. Anul acesta s-au înscris în competiție elevi de la  7 licee:

  • Colegiul Comercial „Carol I”
  • Colegiul National „Mihai Eminescu”
  • Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” Hârșova
  • Liceul TehnologicTopraisar
  • Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” Constanța
  • Liceul Tehnologic,,C.A Rosetti” Constanța
  • Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța

Timp de 3 ore, sub coordonarea profesorilor de la Departamentul de Navigație, elevii împreună cu studenții au participat la o sesiune inițială de pregătire, au condus nave virtuale în cadrul simulatoarelor de navigație, au participat la operațiuni de încărcare-descărcare a tancurilor petroliere, s-au familiarizat cu instrumentele de navigatie: echere de navigatie, sextant și au arătat că pot forma echipaje de succes.

Desemnarea câștigătorilor s-a realizat printr-un concurs în care participanții au raspuns la un set de 8 întrebări din domeniul maritim. Premiile speciale (seturi de echere de navigație) au fost acordate pentru concurenții care au condus în siguranță nava virtuală în portul Constanța.

https://cmu-edu.eu/blog/events/capitan-pe-nava-viitorului-2/

Implicare în cadrul proiectului S.O.S. Natura!, 4-8 Octombrie 2021  

Echipa SAS-UMC împreună cu studenții de la Specializarea de Inginerie și Protecția Mediului în Industrie din Universitatea Maritimă din Constanța au realizat o amplă campanie de informare cu privire la cea de-a treia ediție a concursului „S.O.S. Natura”, finanțat de Ministerul Educației.

Concursul s-a desfășurat în perioada 4-8 Octombrie 2021 și a avut drept obiectiv familiarizarea participanţilor, prin intermediul programelor de simulare şi a aparaturii şi echipamentelor de laborator, cu sistemele complexe – apă şi aer – în care pot fi întâlniţi agenţi poluanţi, precum şi cu utilizarea diferitelor metode de combatere a poluării. De asemenea, s-a avut în vedere creșterea gradului de conștientizare asupra carierelor din domeniul ingineriei mediului, precum și stimularea de competențe transversale prin participarea elevilor din clasele terminale de liceu alături de studenții programului de studii „Ingineria și protecția mediului în industrie” (IPMI) din cadrul Universității Maritime Constanța.

La eveniment au participat 69 de elevi de la 7 licee din județul Constanța (Colegiul Naţional „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „G.E. Palade”, Liceul Teoretic „G. Călinescu”, Liceul Tehnologic „D. Hurmuzescu, Medgidia”, Liceul Tehnologic „Axiopolis”- Cernavoda, Liceul Tehnologic Topraisar,  Colegiul Tehnic Energetic Constanţa) şi 21  studenţi de la IPMI.

Participanţii au învățat metode moderne de analiză din domeniul ingineriei mediului, fiind instruiţi cu privire la modul de lucru cu programele de simulare. Instruirea s-a finalizat cu un concurs în care participanţii au avut ocazia să pună în practică cunoştinţele şi abilităţile dobândite în timpul activităţii desfăşurate.

https://cmu-edu.eu/blog/events/s-o-s-natura/

Activități în cadrul proiectului Tinerii şi energia verde, 24-25 noiembrie 2021

Echipa SAS-UMC împreună cu studenții de la Specializarea de Inginerie și Protecția Mediului în Industrie din Universitatea Maritimă din Constanța au realizat o amplă campanie de informare cu privire la organizarea concursului S.O.S. Natura, finanțat de Ministerul Educației.

În perioada 24-25 noiembrie 2021, echipa SAS-UMC împreună cu studenții de la Specializarea de Inginerie și Protecția Mediului în Industrie au organizat cea de a patra ediţie a activităţii „Tinerii şi energia verde”, dedicată studenților și elevilor constănțeni.

Activitatea a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la necesitatea unui mediu curat, precum şi încurajarea tinerilor în utilizarea surselor de energie regenerabilă.

Au fost prezenţi 33 elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” şi Liceul Tehnologic „Gh. Duca” din Constanţa, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol şi Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, alături de 8 studenţi de la IPMI.

 

https://cmu-edu.eu/blog/events/tinerii-si-energia-verde-24-25-noiembrie-2021/

A cincea ediție a Zilei carierei albastre, 26 noiembrie 2020

Vineri, 26 noiembrie 2021 Universitatea Maritimă din Constanța a organizat online cea de-a cincea ediţie a „Blue Career Day – Ziua Carierei Albastre” dedicată studenților și elevilor constănțeni. Evenimentul este o dezbatere anuală ce își propune să crească gradul de cunoaștere asupra posibilităților de angajare în domeniul economiei albastre și în sectoarele conexe: transportul maritim, turismul de croazieră, acvacultura marină și industria off-shore de petrol și gaze.

Și de această dată reprezentanții Consiliului executiv al SAS-UMC împreună cu studenții din Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța au reușit să aducă în mediul online peste 200 de elevi.

  • Colegiul Comercial „CAROL I”
  • Liceul Teoretic „TRAIAN” Constanţa
  • Liceul Economic “VIRGIL MADGEARU” Constanța
  • Liceul Teoretic „DECEBAL” Constanţa
  • Liceul Tehnologic „ION PODARU” Ovidiu
  • Colegiul Tehnic „ENERGETIC” Constanţa
  • Liceul Tehnologic TOPRAISAR
  • Colegiul Tehnic „TOMIS” Constanta
  • Liceul „TELECOM” Constanţa

 

Partenerii UMC au răspuns și de această dată invitației de a ni se alătura în acest demers de promovare a carierelor albastre.  Astfel, reprezentanții companiilor de crewing, operatorilor portuari, autorităților din domeniu, asociațiilor profesionale, dar și studenți și absolvenți au făcut posibilă interacțiunea concretă între potențialii angajatori și viitorii angajați.

Parteneri: CERONAV, Seatrans, Silk Route Shipping, Manager Executiv, Navlomar, Autoritatea Navală Romana, Asociația femeilor ce activează în domeniul navigației și transporturilor, Shipcare Services, UMEX SA, Asociația TEAM 4 Excellence, Centrul de promovare a Carierelor Albastre, Societatea Antreprenorială Studențească și Centrul Național de Promovare a Transportului Intermodal.

Elevii și studenții au avut posibilitatea de a discuta cu invitații care au făcut recomandări cu privire la alegerea profesiei și abordarea dialogului cu angajatorii. Răspunsurile invitaților au fost apreciate de către participanții nerăbdători să înceapă o carieră albastră.

Într-un mod cu totul atractiv și apreciat de către participanții din mediul online, am încheiat evenimentul cu un concurs fulger Kahoot. Premiul I a fost obținut de o studentă din anul I de la Specializare Inginerie și Managemnt în Transporturi. Reprezentanții SAS-UMC alături de cei ai Ligii Studenților din UMC, s-au implicat în colaborarea cu organizațiile non-guvernamentale: Blue Career Center, Romanian Intermodal Association și Asociația Team 4 Excellence care au acordat premii adaptate nevoilor actuale ale elevilor și studenților: căști airpods și power-bank.

https://cmu-edu.eu/blog/events/26-noiembrie-2021-ziua-carierei/

Activități de elaborare publicații

Pe lângă aceste activități de mai sus, finanțate de către Ministerul Educației și  Universitatea Maritimă din Constanța și implementate împreună cu partenerii noștri din mediul antreprenorial, SAS-UMC a realizat unui ghid informativ pentru studenți. Acesta vizează informarea studenților cu privire la activitățile extracuriculare și antreprenoriale, cu scopul atragerii de noi membri dornici să facă parte din structura SAS-UMC.

Top